102 yaşındaki bilim insanı, uzun ömrünü genlere değil bu kurala borçlu

Loma Linda Üniversitesi’nde 102 Yaşındaki Beslenme Uzmanı Dr. John Scharffenberg’in Sırları

California’daki Loma Linda Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak görev yapan Dr. John Scharffenberg, 102 yaşına rağmen seyahat ediyor, araba kullanıyor, ders veriyor ve sağlıklı yaşamın en güçlü savunucularından biri olarak sahnede kalmaya devam ediyor.

Topsante.com’un haberine göre köklerinde Adventist inancının güçlü etkilerini taşıyan beslenme uzmanı Dr. Scharffenberg’e göre, ailesindeki erken ölümler genetik mirasın değil, alışkanlıkların önemini gösteriyor. Babası 76 yaşında kalp krizinden, annesi altmışlı yaşlarında Alzheimer’dan; iki erkek kardeşi ise genç yaşta hayata veda etmişti.

Dr. Scharffenberg’in Uyguladığı 7 Kural

  • Asla sigara içmeyin: “Tütünün zararları 1960’lardan bu yana biliniyor; kanserden kalp-damar ve solunum yolu hastalıklarına kadar riskleri hiçbir doz masum bırakmıyor.”
  • Alkolden uzak durun: Orta miktarda kırmızı şarabın yararı olduğu öne sürülse de, “en ufak tüketim bile kanser riskini artırıyor” uyarısında bulunan Dr. Scharffenberg, Dünya Sağlık Örgütü tavsiyeleri doğrultusunda sıfıra yakın tüketimi öneriyor.
  • Her gün aktif olun: “Egzersiz, beslenmeden bile daha etkili” diyen doktor; tempolu yürüyüş, bahçe işleri ve basit esneme hareketlerinin bile hayati önem taşıdığını vurguluyor.
  • Düzenli öğün ve aralıklı oruç: Gün içinde atıştırmaktan kaçınıp, doğal ve minimum işlem görmüş gıdalarla beslenen Dr. Scharffenberg, son öğününü öğleden sonra erken saatlerde tamamlayıp ertesi gün 18:30’a kadar hiçbir şey yemiyor.
  • Bitki bazlı diyet: 20 yaşından bu yana vejetaryen olan Scharffenberg, diyeti yumurta ve süt ürünleri dışında tamamen bitkisel. Mango, hurma, patates ve kuruyemiş en favori lezzetleri arasında.
  • Doymuş yağları sınırlayın: Hayvansal yağlardan kaçınarak, fındık ve tohum gibi bitkisel yağ kaynaklarını tercih eden Dr. Scharffenberg, hipertansiyon ve yüksek kolesterol riskini azaltıyor.
  • Şekeri azaltımı: İlave şekerleri günlük 25-50 gramın altında tutmayı hedefleyen uzman, tatlı yerine taze meyve ve kaju püresi gibi doğal alternatifleri öneriyor.

Dr. Scharffenberg, “Genler, ömrümüzü açıklamaya yetmiyor; alışkanlıklarımız ise kontrolümüzde” diyerek, uzun ve sağlıklı bir hayatın herkesin erişebileceği basit kurallardan geçtiğini ortaya koyuyor.

Related Posts

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Yorgunluğunuzun sebebi alarm erteleme olabilir!

Yorgunluğunuzun sebebi alarm erteleme olabilir!

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.