İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Konkordato Taleplerinde Büyük Artış: İflas Eden Şirket Sayısı Yüzde 100’den Fazla Yükseldi

Konkordato Takip platformunun verilerine göre sadece nisan ayında 444 şirket mahkemelerin kapısını çaldı. Aralarından 10’u iflas etti, 199’una geçici, 136’sına ise kesin mühlet verildi. Geçen yılın aynı döneminde sadece 214 şirket konkordato başvurusunda bulunmuştu, bu da bir önceki yıla göre yüzde 100’ü aşan bir artış anlamına geliyor.

Öne çıkan bir diğer veri ise yılın ilk dört ayındaki rakamlar. Ocak-nisan döneminde toplam 1727 şirket konkordato başvurusunda bulundu. Mahkemeler, 1308 dosyada geçici ya da kesin mühlet kararı verdi. İflas kararı çıkan dosya sayısı ise 53 oldu. Geçen yılın aynı dönemi olan 2024’ün ise sadece 706 başvuru kaydedilmişti. Yani bir yıl içinde konkordato taleplerinde yüzde 145’lik bir artış yaşandı.

En Kırılgan İnşaat Sektörü

Sektörel dağılıma göre, 2025’in en kırılgan sektörü inşaat olarak belirlendi. Listede 461 şirketle ilk sırada yer alan inşaat sektörünü, sırasıyla 276 başvuruyla tekstil ve 93 başvuruyla gıda sektörü takip etti. Geçen yılın rekorunu tekstil sektörü kırmıştı. Bu yıl ise inşaat sektörü, kentsel dönüşümdeki duraksama ve kamu ihalelerindeki daralma nedeniyle daha da zorlanıyor. İstanbul, 1061 başvuruyla en fazla konkordato talebinin geldiği il olarak öne çıkıyor.

Ekonomistlere göre, konkordato başvurularındaki keskin artışın arkasında yüksek faiz oranları, kurlardaki dalgalanma, tahsil edilemeyen alacaklar ve iç talepteki keskin daralma gibi temel nedenler yatıyor.

Konkordato Sürecinde Olan Bazı Büyük Firmalar

  • AGE Mutfak Eşyaları AŞ (Bernardo)
  • Yusuf Et Çelik Döner
  • Hunca Kozmetik
  • Akın Tekstil
  • CBF Tekstil
  • Çiçekçi Tekstil
  • Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (Yeşil GYO)

Related Posts

Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? 4 bin lira ikramiyeyi kimler alabilecek?

Kurban Bayramı için geri sayım başlarken SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ikramiye ödeme tarihlerini gündeminde yer aldı. Peki, Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? 4 bin lira ikramiyeyi kimler alabilecek?

TBMM’de bu hafta neler görüşülecek? – 4 Mayıs 2025

TBMM’de bu hafta, çağrı merkezlerine asılsız ihbarlarda bulunanlara idari para cezalarının artırılması öngören kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Plan ve Bütçe Komisyonunda salı günü Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan sunum yapacak. Kartalkaya’da Bir Otelde Meydana Gelen Yangını Araştırma Komisyonu’nda çarşamba günü Bolu Belediyesi yetkilileri dinlenecek.

Piyasalarda istihdam rakamları etkisi

Bu hafta küresel piyasalarda Turmp açıklamaları ve ABD istihdam rakamları gündem olurken yurt içinde ekonomi yönetiminin açıklamaları Ve TCMB’nin zorunlu karşılık adımı öne çıktı.

Yarın açıklanacak, milyonlarca emeklinin kaderini belirleyecek

Emeklilere yapılacak temmuz zammı için kritik enflasyon verisi yarın açıklanacak. TÜİK’in duyuracağı nisan enflasyonuyla birlikte 6 aylık enflasyon farkının 4 aylık bölümü kesinleşmiş olacak.

Çin’den uyuşturucu kimyasallar için ABD’ye taviz sinyali: Ticaret savaşı yumuşayabilir

ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret gerilimini azaltmak isteyen Pekin yönetiminin, fentanil ve öncü kimyasalların ihracatını denetleme sözüyle Washington’la müzakereye kapı araladığı ileri sürüldü. Çinli Bakan Vang’ın, ABD’li yetkililerle görüşmek üzere harekete geçtiği bildirildi.

Altında sert dönemeç uyarısı: Düşüş kaçınılmaz olacak

İş Yatırım’dan Şant Manukyan, altının ons fiyatında gerçek bir düşüş yaşanacaksa bunun merkez bankalarının satışlarından kaynaklanacağını söyledi. Jeopolitik riskler ve dolar likiditesi krizine karşı uyararak, “Altın yeniden 3bin 200 doların altına inebilir!” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir