Memur ve emekli maaşları ne kadar olacak? İşte mesleklere göre yeni maaş hesaplama tablosu

TÜİK Verilerine Göre 2025 Yılının İlk Üç Ayında Enflasyon Oranı Yüzde 10,06 Oldu

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 2025 yılının ilk üç ayında enflasyon oranı %10,06 olarak gerçekleşti. Bu oran, memur ve memur emeklilerine verilen %5’lik toplu sözleşme zammına ek olarak %3,83’lük bir enflasyon farkı oluştuğunu gösteriyor. Şu an itibarıyla toplam zam oranı %9,02 seviyesinde.

TCMB’nin Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında beklenen enflasyon oranları sırasıyla %3,07, %2,20 ve %1,70. Bu tahminlerin gerçekleşmesi halinde, yılın ilk altı ayında toplam enflasyon %17,91’e ulaşacak.​

Bu durumda, memur ve memur emeklilerine verilecek enflasyon farkı %11,24 olarak hesaplanıyor. Bu farka Temmuz’daki %5’lik toplu sözleşme zammı da eklendiğinde, toplam zam oranı %16,80’e yükselmiş olacak.

BEKLENEN ZAMLI MAAŞLAR

Ocak ayında en düşük memur maaşı 43.726 TL’ye, en düşük memur emeklisi maaşı ise 19.617 TL’ye yükseltilmişti. Anket tahminlerinin gerçekleşmesi durumunda Temmuz ayında:

En düşük memur maaşı: 51.071 TL

En düşük memur emeklisi maaşı: 22.913 TL​

-Zam oranı, sadece düşük maaşları değil çeşitli meslek gruplarını da etkileyecek. Örneğin:​

Öğretmen (1/4) maaşı: 52.935 TL’den 61.828 TL’ye

Polis (8/1) maaşı: 58.938 TL’den 68.839 TL’ye

Hemşire maaşı: 53.465 TL’den 62.447 TL’ye​

Temmuz ayında yapılacak zam oranı, 3 Temmuz’da TÜİK’in açıklayacağı Haziran ayı enflasyon verisiyle birlikte netleşecek. Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisi, bu zammın ardından Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine odaklanacak. Bu görüşmelerde, kamu çalışanlarının önümüzdeki iki yıl boyunca alacakları maaş artış oranları belirlenecek.​

Memur ve emekliler, enflasyon verilerini yakından takip ederek, maaşlarındaki artışın yaşam maliyetlerine nasıl yansıyacağını değerlendirecekler. Bu süreçte, ekonomik göstergeler ve hükümet politikaları, maaş artışlarının belirlenmesinde önemli rol oynayacak.​

Related Posts

Brent petrolde Kasım 2021’den bu yana en sert düşüş

Küresel talep zayıflığı ve arz fazlası beklentileri, petrol piyasalarını baskı altına aldı. Brent petrol, yüzde 16’yı aşan aylık kayıpla 62,57 dolardan işlem görüyor. Bu düşüş, Kasım 2021’den bu yana yaşanan en büyük aylık gerileme olarak kayıtlara geçti.

Kurumlar Vergisi Beyan ve Ödeme Süresi Uzatıldı

2024 hesap dönemine ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri ile elektronik defter işlemlerine ilişkin süreler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uzatıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte, mükellefler için hem beyan hem de ödeme açısından ek zaman tanınmış oldu.

İki ay önce hedef alınan TÜSİAD’a AKP’den sürpriz ziyaret

İki ay önce iktidar yetkililerinin hedef tahtasına oturttuğu TÜSİAD’a AKP’den üst düzey bir isim sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Borsa haftaya yükselişle başladı: 28 Nisan 2025 Pazartesi Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,26 yükselişle 9.457,25 puandan başladı.

Tahıl ambarı ranta kurban edilecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Bu bölge ayçiçeği, tahıl deposu. İstanbul’u, Marmara’yı besleyen bir tarım bölgesi. Burayı rant uğruna talana açarsanız kıtlık çekeriz” dedi.

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir