İnşaatta yeni dönem resmen başladı: Belge şartı

İnşaat Sektöründe Yetki Belgeli Usta Zorunluluğu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, inşaat sektöründe önemli bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, yapı müteahhitleri ve şantiye şeflerine önemli bir sorumluluk yükleniyor. Artık yetki belgesi olmayan ustalar çalıştırılamayacak. Bu düzenleme, 2025 yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.

Yetki Belgeli Usta Şartı

Yeni düzenlemeye göre, inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların “Yetki Belgeli Yapı Ustası” olması gerekiyor. Müteahhitler ve şantiye şefleri, yetkisiz usta çalıştırdıklarında sorumlu tutulacak. Ayrıca, fenni mesuller de yapıda yetki belgesi olmayan usta çalıştırıldığını tespit etmeleri halinde, durumu ilgili idareye bildirmek zorunda olacak.

Ustalar Kayıt Altında Olacak

Yetki belgeli yapı ustaları, e-Devlet üzerinden kayıt yaptırmak zorunda olacak ve bu kayıtlar Bakanlık tarafından işletilen Şantiye-M sistemine aktarılacak. Ayrıca, ustaların kayıtlarını 5 yılda bir yenilemeleri gerekecek.

Bakanlık, gerektiğinde bilgi ve belgelerin belirlenen süre içinde Şantiye-M sistemine yüklenmesini isteyebilecek.

Şantiye Şeflerine Yeni Görevler

Şantiye şefleri, 500 metrekareden büyük projelerde çalışan tüm yetki belgeli ustaların işe başlama ve iş bırakma tarihlerini, 7 iş günü içinde Şantiye-M sistemine kaydetmekle sorumlu olacak.

Uygulama Takvimi

Yeni sistemin yürürlük tarihleri projenin büyüklüğüne göre kademeli olarak uygulanacak:

  • 500 – 1.500 m² arası projeler: 31 Aralık 2025
  • 1.500 – 4.500 m² arası projeler: 31 Aralık 2028
  • 4.500 m² üzeri projeler: 31 Aralık 2027

Yaptırımlar ve İş Güvenliği

Yeni düzenleme ile denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması bekleniyor. Yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması durumunda, yapı sahipleri ve teknik sorumlular idari yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Böylece, inşaat sektöründe iş güvenliği ve kalitenin artırılması, kayıt dışı iş gücünün azaltılması ve mesleki yeterliliğe sahip ustaların istihdamı teşvik ediliyor.

Related Posts

Ayvalık’ta Zeytinyağı Tesisinde Yangın

Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki zeytinyağı tesisinde çıkan yangın kısa sürede kontrol altına alındı.

Nilüfer Belediyesi’nin Sürdürülebilir Gıda Modeli Avrupa’da Övgü Topladı

Cleverfood Sürdürülebilir Gıda Sistemi Karşılıklı Öğrenme Programı kapsamında Nilüfer’i ziyaret eden yabancı uzmanlar, belediyenin yerel gıda sistemindeki başarılı uygulamalarını Eurocities platformunda paylaştı. Uzmanlar, Nilüfer modelinin Avrupa’da örnek gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Larry Ellison nasıl dünyanın en zengin ikinci insanı oldu

Oracle’ın kurucusu Larry Ellison, üniversiteyi yarıda bırakıp teknoloji devine dönüşen bir imparatorluk kurarak dünyanın en zengin ikinci kişisi oldu.

Dolar/TL haftaya yatay başladı! İşte dolarda son rakam (21 Temmuz 2025)

Cuma günü yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 40,3950’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla önceki kapanışın hemen üzerinde 40,3970’ten işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 …

Bakan Işıkhan, Muş’ta “Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları” programında konuştu Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin, “Bugün bu topraklarda bir devrin kapılarını aralıyoruz.

Yurttaş randevu bulamıyor ama… Devletin kasasından hastanelerin müteahhitlerine servet akıyor!

Yurttaşlar, hastanelerde randevu bile bulamazken, şehir hastanesi müteahhitlerine Hazine’den milyarlar akıyor. 2025’te şehir hastanelerine ödenecek toplam tutarın 100 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Ankara Tabip Odası’na göre bu parayla onlarca yeni hastane yapılabilir.