Küresel yenilenebilir enerjide yaygınlaşma hızı, enerji talep artışının gerisinde kaldı

Rüzgar ve Güneş Enerjisi, Küresel Enerji Talebinde Hızla Yükselişte

Londra merkezli Enerji Enstitüsü (EI) tarafından hazırlanan Dünya Enerji İstatistikleri Raporu’na göre, 2024 yılında rüzgar ve güneş enerjisi, toplam enerji talebinde 9 kat daha hızlı bir artış göstererek yüzde 16’ya ulaştı. Ancak, bu büyüme diğer enerji kaynaklarının artan talebini karşılamada yetersiz kaldı. Aynı dönemde fosil yakıtların kullanımı yüzde 1’in üzerinde artış gösterdi.

2024 yılında, dünya genelinde toplam enerji talebi yüzde 2 artarak 592 exajoule seviyesine yükseldi. Bu durum kömür, petrol, doğal gaz, yenilenebilir enerji, hidroelektrik ve nükleer enerji dahil tüm kaynakların rekor seviyelerde tüketildiğini gösterdi.

Elektrik talebi ise toplam enerji talebindeki büyümeyi yüzde 4 artışla geride bıraktı. Öte yandan, Çin, küresel ölçekte devreye alınan yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 56’sını tek başına sağladı. Ülke, güneş enerjisi kapasitesini 2 yıl içinde neredeyse iki katına çıkardı.

Küresel Doğal Gaz Talebi Arttı

EKonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde ham petrol talebi sabit kalırken, OECD dışı ülkelerde petrol tüketimi yüzde 1 arttı. Çin’in ham petrol talebi ise yüzde 1,7 azaldı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan düşüşün ardından gaz piyasalarının yeniden dengelenmesiyle küresel doğal gaz talebi yüzde 2,5 arttı. Raporda, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yaygınlaşmasına rağmen küresel enerji talebinin daha da hızlı arttığı ve bu durumun global enerji dönüşümünün önündeki zorlukları gösterdiği belirtildi.

Enerji Enstitüsü Başkanı Andy Brown, verilerin küresel enerji dönüşümünü karmaşık bir şekilde yansıttığını dile getirdi. Brown, elektrifikasyonun hızla yaygınlaştığı gelişmekte olan ekonomilerde önemli bir ivme kazandığına dikkat çekerek, “Ancak, yenilenebilir enerji kullanımının genel talep artışının gerisinde kaldığını görmekteyiz. Bu durum, küresel enerji tüketimini iklim hedefleriyle uyumlu hale getirmenin zorluklarını vurguluyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Enerji Enstitüsü Üst Yöneticisi (CEO) Nick Wayth ise nükleer ve hidroelektrik dahil tüm enerji kaynaklarının küresel talepteki artışa paralel olarak 2006’dan bu yana en yüksek tüketim seviyelerine ulaştığını belirtti.

Related Posts

Doğalgaza zam geldi

Doğalgaza zam geldi

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Ford’u Çin çarptı! Bazı tesislerinde üretimi durdurmak zorunda kaldı…

Nadir toprak krizinde yeni perde: Ford, mıknatıs bulamıyor, fabrikalarını geçici olarak kapattı

Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması! “Son 3,5 yılın en düşük düzeyinde”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) en önemli önceliklerinin hayat pahalılığıyla mücadele, yani enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirterek, “Bu yönde epey mesafe kat ettik. Son …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (27 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 8 milyon 846 bin 796 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 19 milyon 131 bin 908 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

İSKİ’den “tasarruf” çağrısı: İstanbul’un su rezervleri risk altında

İSKİ’den yapılan açıklamada, kentte günde ortalama 3 milyon 500 bin metreküp standartlara uygun içme ve kullanma suyu temin edildiği kaydedildi. İstanbul’a su sağlayan barajların ortalama doluluk oranının yüzde 67,39’a düştüğü aktarılan açıklamada …