Lise 2 yıl mı olacak, zorunlu eğitim süresi kısalıyor mu? Zorunlu eğitimde 3+1 ve 2+2 tartışması!

Türkiye’de Liselerde Zorunlu Eğitim Süresi Değişiyor mu?

2012 yılında Türkiye’de uygulanmaya başlanan 4+4+4 eğitim sistemi ile ilkokul, ortaokul ve lise kademelerine ayrılan 12 yıllık zorunlu eğitim süresi, son zamanlarda gözden geçirilmeye başlandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liselerde zorunlu eğitim süresinin kısaltılabileceğine yönelik açıklamaları, eğitim sisteminde önemli değişikliklerin habercisi olarak değerlendiriliyor. Bununla birlikte, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yapılan saha araştırmasında mevcut 4 yıllık lise eğitiminin beklentileri karşılamadığını ve daha esnek bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Lise Eğitimi 2 Yıl mı Olacak?

Yapılan araştırmalara göre, liselerde “2+2” şeklinde 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisi öne çıkıyor. Katılan öğretmenlerin %93,8’i, öğrencilerin %78,5’i ve velilerin %78,8’i mevcut sistemin değiştirilmesinden yana görüş bildirdi. Bununla birlikte, Eğitim Uzmanı İlhan Sevin, 3+1 modelini daha uygun bulduğunu ancak 2+2 sisteminde öğrencilerin eğitimi bırakma olasılığının daha yüksek olduğunu ve bunun eğitim kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Sistemin Son 4 Yılına Yeniden Bakılmalı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın belirttiğine göre, yapılan araştırmada “4+4+4” zorunlu eğitim sisteminin son 4 yılının gözden geçirilmesi gerektiği ortaya çıktı. Öğretmenler ve idarecilerin %93’ü, sistemdeki bu son 4 yılın değişime ihtiyaç duyduğu konusunda hemfikir. Öğrenciler arasında da benzer taleplerin olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkan Modeller: 3+1 ve 2+2

Ali Yalçın’ın açıklamalarına göre, lise eğitiminin süresiyle ilgili en çok destek gören modeller “3+1” yıl (3 yıl zorunlu, 1 yıl isteğe bağlı) ve “2+2” yıl (2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı) şeklinde. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu bireyselleştirilmiş, esnek ve modüler bir ortaöğretim yapısına destek veriyor.

Yeni Lise Modellerine Yönelik Beklentiler

Araştırmada, öğrencilerin %83,7’si, öğretmenlerin %77,1’i, yöneticilerin %72,9’u ve velilerin %65,5’i bireyselleştirilmiş, esnek ve modüler bir ortaöğretim yapısını destekliyor. Lise eğitiminin süresiyle ilgili en çok destek gören modeller “3+1” ve “2+2” şeklinde belirlendi. “4 yıl” zorunlu model ise çok az destek görüyor.

Related Posts

Özel okulların puanları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından LGS sonuçlarının açıklanması ve tercih kılavuzunun yayınlamasının ardından, merkezi sınavla öğrenci alacak olan yabancı özel okullar da taban puanlarını ilan etti.

2025 LGS açıklandı: LGS sonuçlarına nasıl bakılır? LGS tercihleri ne zaman alınacak?

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı. Peki, 2025 LGS sonuçlarına nasıl bakılır? LGS tercihleri ne zaman alınacak?

Baraj doluluk oranları 10 Temmuz 2025 || İstanbul barajlarındaki son durum ne, doluluk oranı yüzde kaç?

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları, sıcak yaz günlerinin etkisiyle yakından takip ediliyor. 10 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından açıklanan güncel verilere göre, megakentin su kaynaklarındaki son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Küresel ısınmanın etkisi, artan su tüketimi ve yağışların azalmasıyla baraj doluluk oranları düşüş trendinde. Peki, İstanbul barajları yüzde kaç dolu? İşte İstanbul baraj doluluk oranları 10 Temmuz 2025

Yapay zeka destekli gezi rehberine Portekiz’den ödül

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Yusuf Yılmaz, yurt dışında yaşadığı sorunlardan yola çıkarak hazırladığı yapay zeka destekli gezi rehberi uygulamasıyla Portekiz’de katıldığı uluslararası yarışmada birincilik ödülü kazandı.

SON DAKİKA DEPREM Mİ OLDU? ?SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ RASATHANESİ 3 TEMMUZ 2025- CANLI VE ANLIK LİSTESİ || Az önce deprem mi oldu – son dakika? En son deprem nerede oldu, kaç şiddetinde?

Son dakika deprem mi oldu sorusu bulunduğu il ve çevre illerden sarsıntı hisseden vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. AFAD verilerine göre, 03:06’da Ege Denizi’nde 2.2’lik, 03:23’te ise Kütahya Altıntaş ilçesinde 2.0 deprem büyüklüğü kaydedildi. AFAD’dan alınan bilgiye göre Bursa Gemlik’te dün 3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul’un da bazı yerlerinden hissedilirken, vatandaşlar da deprem mi oldu? sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, en son nerede deprem oldu, kaç şiddetinde? İşte, Kandilli son dakika deprem AFAD son depremler 4 Temmuz 2025 verileri…

POLİSLİK TABAN PUANLARI 2025 TYT | PMYO polislik için kaç puan gerekli, TYT’den kaç net yapmak lazım? 2024 TYT Polis Meslek Yüksekokulu taban puanları ve kontenjanları!

Polislik taban puanları 2025 TYT sınavı sonrası, PMYO başvurularına hazırlanan adaylar tarafından merak konusu oldu. ÖSYM tarafından gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) oturumu olan TYT puanı, PMYO alımlarında önem arz edecek. Polis olmak isteyen adaylar TYT sınavında aldıkları puanlara göre PMYO başvurularını yapacaklar. Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yayınlanacak olan polislik başvuru kılavuzunda, polislik taban puanları ve kontenjanları yer alacak. Ayrıca kadın ve erkeklerde PMYO boy ve kilo şartları da, bu kılavuzunda yer alacak. Geçtiğimiz senelerde PMYO taban puanı 250,000 (iki yüz elli) olmuştu. Peki, bu yılki polislik puanları belli oldu mu? PMYO polislik için kaç puan gerekli, TYT’den kaç net yapmak lazım? İşte, TYT polislik taban puanları ve kontenjanları hakkında bilgiler.