IEA Başkanı Birol’dan temiz enerji teknolojileri için uyarı

Enerji Güvenliğinin Geleceği Zirvesi Londra’da Başladı

IEA ve İngiliz hükümeti tarafından Londra’da düzenlenen “Enerji Güvenliğinin Geleceği Zirvesi” açılış konuşmalarıyla başladı. IEA İcra Direktörü Fatih Birol, enerji güvenliğinin ülkeler için hala önemli bir gündem maddesi olduğunu vurguladı.

Birol, petrol ve gaz arzında “geleneksel risklerin” devam ettiğini belirterek, özellikle salgın döneminde petrol piyasalarını etkileyen ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi olaylarda Avrupa’nın gaz piyasalarını etkileyen risklerin olduğuna dikkat çekti.

Enerji sektöründe yeni bir güvenlik zorluğu belirmeye başladığını söyleyen Birol, son yıllarda temiz enerji teknolojilerinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. Dünya genelinde kurulan yeni tesislerin büyük çoğunluğunun temiz enerji kaynakları olduğunu belirterek, ulaşım sektöründe elektrikli araç sayısının arttığını vurguladı.

Kritik minerallerin üretimi, işlenmesi ve imalatının yoğunlaştığı bölgelerin riskli olduğunu belirten Birol, bu durumun geleneksel enerji güvenliği risklerine ilave olarak yeni bir enerji güvenliği zorluğu oluşturduğunu ifade etti.

Birol, enerji güvenliği risklerine karşı alınabilecek önemli üç adımın enerji kaynakları ve güzergahlarının çeşitlendirilmesi, sektörde öngörülebilirlik oluşturulması ve işbirliği sağlanması olduğunu söyledi. “Hiçbir ülke tek başına bir ada değil. Tüm dünya enerji güvenliğine ancak işbirliği ile kalıcı çözümler geliştirebilir” dedi.

İngiltere’den 300 Milyon Sterlinlik Yeni Yatırım Planı

İngiltere Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Ed Miliband, uluslararası işbirliğinin enerji güvenliği için önemine değinerek konuşmasına başladı. Miliband, enerji güvenliği olmadan uluslararası güvenlik ve ekonomik güvenliğin sağlanamayacağını söyledi.

İngiliz hükümeti, enerji güvenliğine yönelik riskleri azaltmak adına deniz üstü rüzgar enerjisi tedarik zincirlerine 300 milyon sterlinlik yatırım yapacağını duyurdu. Enerji Güvenliğinin Geleceği Zirvesi, yarın sona erecek.

Related Posts

Brent petrolde Kasım 2021’den bu yana en sert düşüş

Küresel talep zayıflığı ve arz fazlası beklentileri, petrol piyasalarını baskı altına aldı. Brent petrol, yüzde 16’yı aşan aylık kayıpla 62,57 dolardan işlem görüyor. Bu düşüş, Kasım 2021’den bu yana yaşanan en büyük aylık gerileme olarak kayıtlara geçti.

Kurumlar Vergisi Beyan ve Ödeme Süresi Uzatıldı

2024 hesap dönemine ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri ile elektronik defter işlemlerine ilişkin süreler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uzatıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte, mükellefler için hem beyan hem de ödeme açısından ek zaman tanınmış oldu.

İki ay önce hedef alınan TÜSİAD’a AKP’den sürpriz ziyaret

İki ay önce iktidar yetkililerinin hedef tahtasına oturttuğu TÜSİAD’a AKP’den üst düzey bir isim sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Borsa haftaya yükselişle başladı: 28 Nisan 2025 Pazartesi Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,26 yükselişle 9.457,25 puandan başladı.

Tahıl ambarı ranta kurban edilecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Bu bölge ayçiçeği, tahıl deposu. İstanbul’u, Marmara’yı besleyen bir tarım bölgesi. Burayı rant uğruna talana açarsanız kıtlık çekeriz” dedi.

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir