Adana sıcağında “Kelle Paça” ütücülerin zorlu mesaisi

Adana’da Kurban Bayramı’nda Kelle-Paça Ütüleme Mesaisi

Adana’da da diğer iller gibi Kurban Bayramı dolayısıyla kesilen kurbanlıkların kelle ve paçaları, kış aylarında şifa niyetine tüketilmek üzere işleniyor. Kozan’da, aralarında demirci ustalarının da bulunduğu 14 kişilik bir ekip, bayram süresince kelle-paça ütüleme ustası oluyor. Sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar devam eden yoğun tempoda kelle ütme işlemine başlayan ustalar, sıcak havaya rağmen mesleklerini sürdürmenin zorluğunu dile getiriyor.

Hava sıcaklığının 35 dereceyi aştığı, ocak sıcaklığının ise yaklaşık 100 dereceye ulaştığı alanda ustalar günlük yaklaşık 200 kelle ve paçanın temizlendiğini belirtiyorlar. Ustalar, mesailerinin zorluğuna rağmen günlük ortalama 500 TL’ye kelle-paça ütüklendiğini ve günlük yevmiyelerinin 3.500 ila 4.000 TL arasında olduğunu ifade ediyorlar.

“100 Derece Sıcağı Hissediyoruz”

Kelle ütme ustası Ramazan Altuntaş, bayramın ilk gününden itibaren tempolu bir çalışmanın içerisinde olduklarını belirterek, “Sadece senede 3 gün bu işi yapıyoruz ama oldukça zorlu geçiyor. Bu odada sıcaklık 100 dereceyi buluyor. Sabah saat 7’de başlayıp gece 1’e kadar devam ediyoruz” diyor.

Bir diğer kelle-paça ustası Mustafa Bolat ise mesainin Kurban Bayramı boyunca devam ettiğini belirtiyor. Bolat, “Bayram süresince kelle ve paçalarını getiren vatandaşlara hizmet veriyoruz. 14 kişilik bir ekibiz. Sıcak havalarda, odun ateşinde kelleleri ütüleyip dağıtıyoruz. Bu zorlu mesai 3 gün boyunca sürüyor. Yevmiyemiz 3.500 ila 4.000 TL arasında ancak bu sıcakta çalışmak kolay değil” şeklinde konuşuyor.

Kurbanlık kelle ve paçayı getiren vatandaşlardan Şemşettin Balkız ise, “Kışın kelle-paça çorbası olarak tüketiyoruz. Şifa niyetine saklayıp kullanıyoruz” diyor.

Related Posts

Tazesi 100 kurusu bin lira

TÜİK’in bu yıla ilişkin bitkisel üretim tahminine göre, kayısı üretiminin geçen yıla göre yüzde 65 azalması bekleniyor. Bu azalışa yol açan zirai donun etkili olmadığı bölgelerde yetişen kayısılar bugünlerde pazar ve marketlerde kilosu ortalama 100 …

Çin’den gelen veriler çelik fiyatlarını ateşledi

Çelik inşaat demiri vadeli kontratları, geçtiğimiz haftaki düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti. Pazartesi günü ton başına 3.000 yuan seviyelerine tırmanan fiyatlar, Çin’den gelen ekonomik verilerin yatırımcılarca olumlu değerlendirilmesiyle …

TÜED: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmalı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek seyyanen zam çağrısında bulundu. Yazılı bir açıklama yapan Ergün, emeklilerin toplumun en düşük gelir grubunu oluşturduğunu vurguladı …

Bakan Uraloğlu açıkladı: Geçiş ücreti yüzde 15 artırılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren Türk boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemiler için uygulanan ücretlerde artışa gidileceğini duyurdu. Bakan Uraloğlu’nun yazılı açıklamasına göre, Montrö Sözleşmesi …

“Müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın; “Biliyoruz ki; ‘Gerçek rekabet; kan ve gözyaşıyla değil, alın teri ve üretimle olur’. Hak, adalet ve üretim temelli düzenler; tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirecektir. İnşallah müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız” dedi.

Altının 5 bin 500 lira olacağı tarihi açıkladı: Duyan kuyumcuya koştu

İsrail ve İran arasında yaşanan gerginliğin ardından altın yine yatırımcının güvenli limanı oldu. İsrail’in İran’a füze saldırısı sonrası ons altın, 22 Nisan’dan bu yana en yüksek seviye olan 3444 dolara tırmanırken Kapalıçarşı’da 3432 dolardan işlem …