Ege Denizi ve Akdeniz’de sismik hareketlilik devam ediyor; son 24 saatte onlarca küçük ölçekli, Richter ölçeğine göre 4’ten büyük 9 deprem meydana geldi…
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kandilli Rasathanesi verilerinden edinilen bilgilere göre, Ege Denizi ve Akdeniz’de çok sayıda sarsıntı tespit edildi.
Dün yaşanan irili ufaklı sarsıntıların ardından bugün son olarak saat 18.08’de Ege Denizi’nde 3,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Akdeniz’de ise saat 14.18’de 3,2 büyüklüğünde deprem oldu.
Öte yandan Akdeniz ve Ege Denizi’nde Yunanistan ve bazı adalara yakın bölümde de depremler meydana geldiği bildirilirken 4 ila 4,8 arasında, toplam 9 deprem kayıtlara geçti.
UZMANLARDAN UYARILAR GELDİ
Depremlerin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya üzerinden dikkat çeken bir uyarıda bulundu.
EGE’DEKİ VATANDAŞLARA SESLENDİ
Ege’de yaşayan vatandaşlara seslenen Görür, “Son Arkadaşlar Yunanistan’ın Ege Denizindeki Santorini Adasının kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda sözkonusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum” ifadelerini kullandı.
ERCAN NEDENİNİ AÇIKLADI
Sismik hareketliliğin sürdüğü bölgede bugün de 15.55’e kadar büyüklükleri 2.2 ila 4.8 arasında değişen 18 deprem daha meydana geldi.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege Denizi’ndeki deprem fırtınasına yönelik açıklama yaptı.
Prof. Dr. Ercan, bu deprem fırtınasının kökeninin tamamen denizin içindeki yanardağa bağlı olduğunu öne sürdü.
Santorini Yanardağı ile ilişkili bir deprem fırtınası yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Ercan, “Magmadan yaklaşık 45 kilometre derinden gelen, 1200 santigrat derece sıcaklığındaki erimiş yüksek kıvamlı magma, yüksek basınçla yukarıdaki magma odalarını dolduruyor. Yaklaşık 250 kilobarlık basınçla ve 2 bin 200 santigrat derece sıcaklıkla oraya basıyor. Bu baskı, bölgenin patlama için basıncını artırıyor. Basıncın artması sonucunda da depremler oluşuyor” diye konuştu.
‘TÜRKİYE KIYILARINI DA ETKİLEYEBİLİR’
Prof. Dr. Ercan, “Herkes bunun sonucunda ne olacak diye merak ediyor. Bunun sonucunda, taş ve topakların fırlatıldığı patlama gerçekleşebilir. Bu patlama etkin olur. Deprem üretimi de olabilir. Bu üretim de 5 ile 7 arasında sarsıntıya da neden olabilir. Depremle birlikte süpürtü dalgaları oluşabilir. Bu dalgalar bütün Ege’deki adaları, Girit’i, Yunanistan kıyılarını ve Türkiye kıyılarını da etkileyebilir” ifadelerini kullandı.
More Stories
Darıca’da Silahlı Kavga: 1 Ölü, 2 Yaralı
Hatay’da yamaç paraşütçüleri aydınlatma direğine takıldı
Tarsus’ta Seyir Halindeki Kamyonda Yangın