Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Müftü de bunu yaparsa! Belediye harekete geçti

Sakarya’nın Geyve İlçe Müftüsü Mülayim Bayındır’ın, Geyve Umurbey Mahallesi’nde üzüm bağı olarak kullanılan tarım arazisine kaçak ev yaptığı ortaya çıktı. Belediye ekipleri, mevzuata aykırı olduğu belirlenen yapıyla ilgili yıkım tebligatı hazırladı.

Ahmet Hakan: Erdoğan’a uçakta gazeteciler soru sormuyorlarmış. Herkes istediği soruyu sorabiliyor kimseye yasak denmiyor

Ahmet Hakan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik uçakta soru sorulamadığına yönelik iddiaları yalanladı ve “Erdoğan’ın yurtdışı seyahatlerinden dönerken uçakta gazeteciler soru sormuyorlarmış. Herkes istediği soruyu sorabiliyor. Kimseye “Bu soru yasak, sorulamaz” denmiyor” dedi.

Trump, Elon Musk’ın parti kurmasına tepki gösterdi

ABD Başkanı Donald Trump, Elon Musk’ın parti kurma çalışmalarından hoşnut olmadığını belirterek, bu fikrin ‘can sıkıcı’ ve ‘saçma’ olduğunu söyledi.

SGK şehit polisi kalbinden vurdu

Polis Tekin Tuturga İdlib’de kalp kriziyle şehit oldu. Ailesine aylık bağlandı. SGK ‘Kalbi vardı’ deyip açtığı davayı kazandı, 1.5 milyon lirayı talep etti.

Kurmaylar yanıtladı: CHP’den ara seçim hamlesi mi geliyor?

CHP’li kurmaylar belediyelerine yönelik operasyonları değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarının ardından gündeme gelen ara seçim ihtimaline ilişkin de kurmaylar açıklama yaptı.

AK Parti’li Büyükgümüş’ten Özel’e tepki: Erdoğan’a saygısızlıktır

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Büyükgümüş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in basın açıklamasındaki ifadelerine tepki gösterdi.