İnşaatta yeni dönem resmen başladı: Belge şartı

İnşaat Sektöründe Yetki Belgeli Usta Zorunluluğu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, inşaat sektöründe önemli bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, yapı müteahhitleri ve şantiye şeflerine önemli bir sorumluluk yükleniyor. Artık yetki belgesi olmayan ustalar çalıştırılamayacak. Bu düzenleme, 2025 yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.

Yetki Belgeli Usta Şartı

Yeni düzenlemeye göre, inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların “Yetki Belgeli Yapı Ustası” olması gerekiyor. Müteahhitler ve şantiye şefleri, yetkisiz usta çalıştırdıklarında sorumlu tutulacak. Ayrıca, fenni mesuller de yapıda yetki belgesi olmayan usta çalıştırıldığını tespit etmeleri halinde, durumu ilgili idareye bildirmek zorunda olacak.

Ustalar Kayıt Altında Olacak

Yetki belgeli yapı ustaları, e-Devlet üzerinden kayıt yaptırmak zorunda olacak ve bu kayıtlar Bakanlık tarafından işletilen Şantiye-M sistemine aktarılacak. Ayrıca, ustaların kayıtlarını 5 yılda bir yenilemeleri gerekecek.

Bakanlık, gerektiğinde bilgi ve belgelerin belirlenen süre içinde Şantiye-M sistemine yüklenmesini isteyebilecek.

Şantiye Şeflerine Yeni Görevler

Şantiye şefleri, 500 metrekareden büyük projelerde çalışan tüm yetki belgeli ustaların işe başlama ve iş bırakma tarihlerini, 7 iş günü içinde Şantiye-M sistemine kaydetmekle sorumlu olacak.

Uygulama Takvimi

Yeni sistemin yürürlük tarihleri projenin büyüklüğüne göre kademeli olarak uygulanacak:

  • 500 – 1.500 m² arası projeler: 31 Aralık 2025
  • 1.500 – 4.500 m² arası projeler: 31 Aralık 2028
  • 4.500 m² üzeri projeler: 31 Aralık 2027

Yaptırımlar ve İş Güvenliği

Yeni düzenleme ile denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması bekleniyor. Yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması durumunda, yapı sahipleri ve teknik sorumlular idari yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Böylece, inşaat sektöründe iş güvenliği ve kalitenin artırılması, kayıt dışı iş gücünün azaltılması ve mesleki yeterliliğe sahip ustaların istihdamı teşvik ediliyor.

Related Posts

İzmir’de toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden İZDENİZ AŞ ile Türkiye Denizciler Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uzlaşmayla tamamlandı. Türk-İş’e bağlı sendika ile yapılan görüşmelerde, Genel-İş Sendikası ile daha önce …

Araştırma: Türkiye’de ‘eğitimde de istihdamda da olmayan gençlerin’ oranı OECD ülkelerinin zirvesine çıktı

Araştırma: Türkiye’de ‘eğitimde de istihdamda da olmayan gençlerin’ oranı OECD ülkelerinin zirvesine çıktı

e-Nabız’da yeni dönem! Sistem değişti

Sağlık Bakanlığı’nın dijital sağlık platformu e-Nabız’a, yeni güncelleme ile ‘Biyometrik Giriş’, ‘Karekod’ uygulaması ile ilaç satın alma gibi birçok yeni özellik getirildi. e-Nabız’da kullanıcı sayısı da 78,5 milyona ulaştı.

Hisseli tapular için yeni kurallar: Miras paylaşımı artık daha esnek

Miras paylaşımında yapılan değişiklikler uygulanmaya başlandı. Yeni düzenlemelerle miras paylaşımı daha kolay ve hızlı hale gelirken, aile içi anlaşmazlıkların da önüne geçilmesi hedefleniyor. İşte miras paylaşımında bilmeniz gerekenler…

Ordu’daki 2 bin 500 yıllık kaleye yoğun ilgi! 14 günde 35 bin kişi

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz’in en önemli kültürel miraslarından biri olarak kabul edilen Ünye Kalesi’nin restorasyonu sonrası açılması ile adeta ziyaretçi akınına uğradığını belirtti. Tavlı, son 14 günde …

Tazesi 100 kurusu bin lira

TÜİK’in bu yıla ilişkin bitkisel üretim tahminine göre, kayısı üretiminin geçen yıla göre yüzde 65 azalması bekleniyor. Bu azalışa yol açan zirai donun etkili olmadığı bölgelerde yetişen kayısılar bugünlerde pazar ve marketlerde kilosu ortalama 100 …