Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Bayram Tatili İçin Yola Çıkacaklar Dikkat! Hijyen Kurallarına Dikkat Edin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Uzmanlar, kara, hava ve deniz yolculuklarında hijyen kurallarının önemine vurgu yapıyor. Ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları ve diğer ağır hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele etmek için toplu taşıma araçlarında alınması gereken hijyen önlemleri ve bilincin önemine dikkat çekiyor.

15 yaş ve üzeri 750 kişiyle yapılan “Kamusal Alanda ve Evde Hijyen Alışkanlıkları Araştırması” ise kamu taşımacılığındaki beklentileri, pandemi öncesi ve sonrası hijyen alışkanlıklarını derinlemesine inceliyor. Araştırmaya göre, şehir içi ve şehirler arası taşımacılık sıklığı ve tercih edilen taşıma araçları belirlendi.

Araştırmada toplu taşıma kullanıcıları için ortamın temizliği, kokusu ve havalandırması en hassas konular arasında yer alıyor. Ancak katılımcıların yalnızca %29’u toplu taşımada hijyenin yeterli olduğunu düşünüyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu, toplu taşıma araçlarının enfeksiyon riski açısından en tehlikeli alanlar olduğunu belirtiyor. Karaosmanoğlu, toplu taşıma araçlarında hijyenin önemini vurgularken, mikropların yayılmasını engellemek için vatandaşların alması gereken önlemlere dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, toplu taşımada enfeksiyon riskine dikkat çekerek, hapşırma ve öksürme gibi durumlarda mikropların yayılmasını önlemek için alınması gereken önlemleri anlatıyor. El hijyeni, ortamın temizliği ve yüzeylerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Toplu taşıma araçlarında mikropların yayılma riskine karşı dikkatli olmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, enfeksiyonlara sebep olabilen mikroorganizmaların yüzeylerde günlerce canlı kalabildiğini ve bu şekilde bulaşma riski taşıdığını vurguluyor.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, sadece 1 saat içinde ellerin ağız veya buruna temas etme sıklığı çok yüksek. Bu nedenle hijyen kurallarına dikkat etmek ve özellikle toplu taşımada alınacak önlemleri bilmek büyük önem taşıyor. (DHA)

Related Posts

Tansiyon krizi: Ölçümle hayat kurtarılır

Tansiyon 180/110’un üzerine çıktığında kriz sayılır. Görme bozukluğu, baş dönmesi göğüs ağrısı varsa acil müdahale gerekir. Evde panikle yapılan hatalar krizi daha da büyütebilir. Hangi durumda beklenmeli, hangisinde hemen hastaneye gidilmeli bilmek hayati önem taşır.

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Yorgunluğunuzun sebebi alarm erteleme olabilir!

Yorgunluğunuzun sebebi alarm erteleme olabilir!

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı