Nisan enflasyonu beklentilerin altında geldi: Ekonomistlerden karamsar uyarılar

TÜİK Nisan 2025 Enflasyon Verisini Açıkladı: Ekonomistler Değerlendirmelerini Yaptı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Nisan ayında enflasyon, AA Finans’ın ankete katılan ekonomistlerin %3,24’lik ve ForInvest Haber’in medyan %3,19’luk tahmininin altında gerçekleşti.

Ekonomistlerin Değerlendirmeleri

Fatih Özatay: “Programın başladığı günden bu yana geçen 23 ayda aylık enflasyon hala %3 (Nisan). Aylık enflasyonun %24 hedefini tutturabilmesi için bundan sonra her ay en fazla %1,1 olmalı, %29 üst sınırı için ise en fazla %1,6 olmalı. Bu oldukça zor bir durum.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Emre Alkin: “Açıklanan TÜFE oranı, beklenenden yüksek olsa da, 2023 Haziran’ında başlayan dezenflasyon reçetesinin tekrar uygulanacağını gösteriyor. ‘Olmadı bir daha’ diyerek, döviz kurlarında biraz esneme ve faizlerin tekrar yükseltilmesi olabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Serap Durusoy: “Nisan enflasyonu açıklandı. Aylık bazda en yüksek artış %9,98 ile konutta görülürken, bunu %9,211’lik artışla gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. Resmi rakamlar hane halkının yaşadığı enflasyonu yeterince yansıtamıyor gibi gözükse de, gıda enflasyonu gerçek durumu gösteriyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Ensar Yılmaz: “ÜFE verilerine dikkat çekmek istiyorum. Üretici fiyatlarındaki düşüşten açıkça görülebileceği üzere, ülkedeki enflasyonun niteliği değişiyor. Döviz kuru ve ücret geçişkenliği durmuş gibi gözüküyor. Mevcut durumda düşen arz ve artan faiz etkisi, yani üretimde azalma ve faizin fiyatlara yansıması görülüyor.” şeklinde yorumladı.

Burcu Aydın: “Nisan ayında özel kapsamlı tüketici fiyatları %3 artarak Merkez Bankası’nın hedef bandının üzerine çıktı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve yüksek faiz nedeniyle ekonomik aktivitedeki sert yavaşlama enflasyonu aşağı çekebilir. Ancak, gıda fiyatları ve beklentilerdeki bozulma yıl sonu enflasyonun %30’un üzerinde kalma riski oluşturuyor.” şeklinde değerlendirme yaptı.

Prof. Dr. Hakan Kara: “Enflasyonda son dönemdeki düşüşe rağmen, dünya sıralamamız hala 90’lı yıllara benziyor. IMF verilerine göre 6. en yüksek enflasyona sahibiz. Daha uzun bir yolumuz olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

İris Cibre: “Ortalama beklenti %3,20 seviyelerindeydi ve beklentinin biraz altında gerçekleşti. Muhtemelen kur geçişkenliği etkisi azalıyor gibi görünüyor. Deprem ve maliyet artışları Mayıs ayına kadar ertelenmiş gibi. Merkezin yıl sonu %29 üst bant beklentisine ulaşabilmesi için her ay %1,63 ortalama enflasyon gelmeli. Artık sert bir düşüş senaryosu olasılığı gündemde ve maalesef gerçekleşmesi mümkün hale geldi. 4 aylık enflasyon %13, asgari ücrete %30, emekli maaşına %15,75 enflasyon farkı yansıtıldığı düşünülürse, asgari ücret artışının neredeyse yarısı erimiş durumda. Emekli maaşı zammının ise hemen hemen tamamı eridi.” şeklinde açıklamada bulundu.

Related Posts

Soya fasulyesi fiyatlarında durgunluk

ABD ile Çin arasında devam eden gümrük tarifesi müzakerelerinde ilerleme beklentisi, geçtiğimiz hafta soya fasulyesi vadeli işlem fiyatlarını yukarı taşımıştı. Ancak bu yükseliş, bu hafta itibarıyla yerini durağanlığa bıraktı. Pazartesi günü fiyatlar …

İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Ekonomik kriz, reel sektörde çöküş sinyallerini artırıyor. 2024’ü finansmana erişimde tıkanıklık, üretimde daralma ve rekabet gücünde kayıpla kapatan şirketler, 2025’e konkordato dosyalarıyla girdi.

Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? 4 bin lira ikramiyeyi kimler alabilecek?

Kurban Bayramı için geri sayım başlarken SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ikramiye ödeme tarihlerini gündeminde yer aldı. Peki, Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? 4 bin lira ikramiyeyi kimler alabilecek?

TBMM’de bu hafta neler görüşülecek? – 4 Mayıs 2025

TBMM’de bu hafta, çağrı merkezlerine asılsız ihbarlarda bulunanlara idari para cezalarının artırılması öngören kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Plan ve Bütçe Komisyonunda salı günü Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan sunum yapacak. Kartalkaya’da Bir Otelde Meydana Gelen Yangını Araştırma Komisyonu’nda çarşamba günü Bolu Belediyesi yetkilileri dinlenecek.

Piyasalarda istihdam rakamları etkisi

Bu hafta küresel piyasalarda Turmp açıklamaları ve ABD istihdam rakamları gündem olurken yurt içinde ekonomi yönetiminin açıklamaları Ve TCMB’nin zorunlu karşılık adımı öne çıktı.

Yarın açıklanacak, milyonlarca emeklinin kaderini belirleyecek

Emeklilere yapılacak temmuz zammı için kritik enflasyon verisi yarın açıklanacak. TÜİK’in duyuracağı nisan enflasyonuyla birlikte 6 aylık enflasyon farkının 4 aylık bölümü kesinleşmiş olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir