Wikipedia’dan yapay zekâ açılımı: İnsan editörler hâlâ vazgeçilmez

Wikipedia’nın sahibi olan Wikimedia Foundation, yapay zekâ alanındaki ilerlemelerle başa çıkmak için yeni bir strateji duyurdu. Ancak, bu strateji insan gönüllülerin yerine geçmek yerine onlara destek olmayı amaçlıyor.

Yapay Zekâ ile Desteklenen Araçlar Gönüllülere Yardımcı Olacak

Wikipedia uzun zamandır büyük dil modellerinin eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır. Şimdi, bu teknolojileri gönüllüleri desteklemek için kullanmayı planlamaktadır. Yeni sistem, moderatörlerin ve devriyelerin işlerini kolaylaştırmayı hedefleyerek zaman alan ve insan yargısı gerektirmeyen tekrar eden işleri otomatikleştirmeyi amaçlamaktadır.

İçerik Kalitesine Odaklı Yapay Zekâ Stratejisi

Wikimedia, yapay zekâyı içerik oluşturmak yerine mevcut içeriklerin erişilebilirliğini ve kalitesini artırmak için kullanmayı planlamaktadır. Bu sayede editörler daha yaratıcı ve kritik görevlere odaklanabilirler.

Ayrıca yapay zekâ, farklı dillerdeki içeriklerin çevirisi ve uyarlanmasında da yardımcı olacak ve bu sayede yerel perspektifler daha kolay platforma entegre edilebilecek.

Yeni Gönüllülere AI Desteği ile Rehberlik

Yeni gönüllülerin daha hızlı uyum sağlamaları için mentorluk süreçlerine yapay zekâ entegre edilerek deneyimli editörlerin yükü hafifletilecek ve yeni katılımcılar daha yapılandırılmış bir rehberlikle desteklenecek.

İnsan Editörlerin Önemi

Wikimedia, yapay zekâ yatırımlarına rağmen insan editörlerin Wikipedia’nın temelini oluşturduğunu vurgulamaktadır. Gönüllü katkı modeli, platformun başarısının temelini oluşturmaktadır.

Yapay Zekâ ile İlgili Endişeler Devam Ediyor

Google’ın yayınladığı bir rapora göre, yapay zekâ araçları çalışanlara yılda ortalama 122 saat tasarruf sağlayabilmektedir. Ancak, genelde toplumda yapay zekânın yaygınlaşmasından daha çok endişe hakimdir.

Strateji Üç Yıllık Yol Haritasına Dayanıyor

Wikimedia Foundation, yeni yapay zekâ stratejisini üç yıl içinde hayata geçirmeyi ve her yıl gelişmelere göre gözden geçirmeyi planlamaktadır. Kaynakların sınırlı olması, AI’nin içerik oluşturmada mı yoksa içeriğin kalitesini koruma konusunda mı kullanılacağına dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Vakıf, içerik güvenilirliğini koruma görevine öncelik verilmesi gerektiğine inanmaktadır. Zira AI destekli içerik üretimi, mevcut gönüllü kapasitesini aşabilir. Ancak, bu denge zamanla ihtiyaçlara göre yeniden şekillenebilir.

Related Posts

Threads spoiler metin özelliğini test ediyor

Meta’nın yükselişteki mikroblog platformu Threads, kullanıcıların uzun süredir beklediği bir özelliği test sürecine aldı: spoiler metin. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in kişisel hesabından yaptığı duyuruyla birlikte, içeriklerin belirli kısımlarını …

Eski Tesla mühendisi hakkında şoke eden suçlama!

Tesla insansız robot projesi Optimus‘a ait gelişmiş el sensörü teknolojilerinin çalındıgi iddiası gündeme bomba gibi düştü. Bu kapsamda eski çalışan Zhongjie “Jay” Li hakkında hukuki süreç başlatıldı. Şirket tarafından ileri sürülen iddiada Li’nin bu …

Güneş’in güney kutbu ilk kez görüntülendi

Solar Orbiter uzay aracı, Güneş’in keşfedilmemiş güney kutbunu ilk defa gözler önüne serdi. Avrupa Uzay Ajansı ESA ve NASA’nın ortak yürüttüğü bu çığır açan görev, Güneş’in manyetik alanının 11 yılda bir nasıl tersine döndüğünü anlamak için kritik …

Çin’de elektrikli otomobil satışları mayısta artış kaydetti

Çin’de ‘Yeni Enerji Aracı’ (NEV) olarak adlandırılan şarj edilebilen pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli otomobillerin satışı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,2 artış kaydetti.

5G altyapısı için İstanbul’da Full Duplex Radyolink testi

Teknoloji şirketi Turkcell, Huawei iş birliğiyle Full Duplex Radyolink çözümünün dünyada ilk saha denemesini başarıyla tamamladığını duyurdu.

Milli para eskrimci Şenay Güner’den Fransa’da çifte madalya

Fransa’da düzenlenen Satellite Turnuvası’nda Milli para eskrimci Şenay Güner, 2 madalya kazandı. Ayrıca tekerlekli sandalye eskrim epe A kategorisinde 3’üncü olan Şenay Güner, turnuvayı çifte madalyayla tamamladı.