Karnımız açken ne olduğunu önemsemeden hemen bir şeyler atıştırmak isteriz. Ama yememeniz gereken şeyler var. İşte yememeniz gereken ve yiyebileceğiniz 20 yiyecek?
Sabahları tüketmemeniz gerekenler:
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-1-bMYszFir.jpg)
1. Hamur işleri
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-2-EYIPQrpF.jpg)
Maya içeren gıdalar mide zarını tahriş eder ve şişkinliğe neden olabilir.
2. Şekerli yiyecekler
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-3-wUvxmhit.jpg)
Şeker yemek insülin seviyelerini yükseltir ve bu da henüz ‘uyanmış’ olan pankreas üzerindeki yükü önemli ölçüde artırır. Bu da diyabete yol açabilir.
3. Yoğurt ve diğer mayalanmış süt ürünleri
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-4-3uLxCO3n.jpg)
Eğer aç karnına yoğurt yerseniz, midede oluşan hidroklorik asit laktik asit bakterilerini öldürür. Dolayısıyla, bu tür ürünleri kahvaltıda yemenin vücudunuz için çok az faydası vardır.
4. Armut
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-5-hKwjh74N.jpg)
Armutta bulunan ham lif, boş bir midenin hassas mukoza zarlarına zarar verebilir.
5. Domates
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-6-eHaa7LJy.jpg)
Domates, midedeki asitliği artıran yüksek oranda tannik asit içerir. Bu da mide ülserine yol açabilir.
6. Salatalık ve diğer yeşil sebzeler.
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-7-M4hOUBFc.jpg)
Çiğ sebzeler zengin amino asit kaynaklarıdır. Ancak, özellikle aç karnına tüketildiklerinde mide ekşimesi, şişkinlik ve karın ağrısına neden olabilirler.
7. Muz
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-8-qxg4HjpX.jpg)
Mideniz boşken muz yerseniz, bu kandaki magnezyum miktarında keskin bir artışa yol açacaktır. Bu da kalbinize zarar verebilir.
8. Baharat
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-9-CVDclQ5G.jpg)
Baharatlı yiyecekler mide mukozasında hasara ve tahrişe neden olabilir ve midenizdeki asit üretimini artırabilir. Bu da sindirim sistemindeki birçok yaygın rahatsızlığa öncü olur.
9. Gazli içecekler
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-10-6RDrR5Gy.jpg)
Sabahları gazlı içecekler içmek mukoza zarınızı bozabilir ve mideye giden kan akışını azaltabilir. Sonuç olarak, yiyecekler daha yavaş sindirilir.
10. Turunçgiller
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-11-JCSRYvxn.jpg)
Turunçgiller meyve asitleri açısından zengindir. Aç karnına yenildiğinde mide ekşimesine neden olabilir ve ayrıca gastrit ve hatta mide ülseri riskini artırabilir.
Sabahları tüketmeniz önerilenler:
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-12-29gxE3Q3.jpg)
1. Yulaf ezmesi
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-13-cJhqaVDS.jpg)
Yulaf ezmesi, midenizin iç yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturarak hidroklorik asidin mide duvarlarına zarar vermesini önler. Yulaf ezmesi ayrıca vücudunuzdaki kolestrol seviyelerini düşürmede faydalı olan çözünür lif içerir.
2. Karabuğday
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-14-85RfmRTa.jpg)
Karabuğday sindirim sistemini nazikçe uyarır. Aynı zamanda mükemmel bir protein, demir ve vitamin kaynağıdır.c
3. Mısır unu lapası
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-15-F5MZ11Bj.jpg)
Mısır unu lapası, toksinlerin ve ağır metallerin sisteminizden atılmasına yardımcı olur, bağırsak mikroflorasını normalleştirir ve size uzun süre tokluk hissi verir.
4. Buğday tohumu
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-16-bwlgvKg9.jpg)
2 yemek kaşığı buğday tohumu, tavsiye edilen günlük E Vitamini değerinin yaklaşık %15’ini ve tavsiye edilen günlük folik asit değerinin %10’unu sağlar. Ayrıca sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasına yardımcı olur.
5. Yumurta
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-17-uIpZi3nd.jpg)
Araştırmacılar, kahvaltıda yumurta yemenin günlük kalori alımınızı önemli ölçüde azaltabileceğini bulmuşlardır.
6. Karpuz
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-18-iES5bpnj.jpg)
Aç karnına karpuz yemek size iyi miktarda sıvı sağlar. Ayrıca, yüksek likopen seviyeleri nedeniyle gözlerinizin ve kalbinizin sağlığı için iyidir.
7. Yaban mersini
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-19-aQTj1gCQ.jpg)
Son araştırmalara göre, düzenli olarak yaban mersini yemek hafızanızı geliştirir ve özellikle kahvaltıda yerseniz kan basıncını ve metabolizmayı düzenler.
8. Mayasız tam tahıllı ekmek
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-20-XuYIXMkl.jpg)
Ekmekte bulunan karbonhidratlar ve diğer faydalı besinler vücudunuz için gereklidir. Yemek için en uygun zaman sabahın erken saatleridir.
9. Ceviz
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-21-b4ZSqmtN.jpg)
Kahvaltıda yenen ceviz sindirim sağlığınızı iyileştirir ve midenizdeki pH değerini normalleştirir.
10. Bal
![](https://babadag-haber.com.tr/wp-content/uploads/2023/11/sabahlari-ac-karnina-tuketebileceginiz-ve-tuketmemeniz-gereken-yiyecekler-22-UUSurG4j.jpg)
Bal, sabahları vücudunuzun uyanmasına yardımcı olur, güç ve enerji sağlar. Bu ürün aynı zamanda beyin aktivitenizi artırır ve ‘iyi hissetme’ hormonu olan serotonin seviyesini yükseltir.